Kysymyksiä ja vastauksia:

Maksaako Petmeddata eläimen omistajalle?

Ei.

Pitääkö ladata joku Petmeddata-sovellus?

Ei. Petmeddata on verkkosovellus, et tarvitse puhelimeesi appia. Jos haluat, voit ladata mobiililaiteen työpöydälle Petmeddatan ikonin, ja antaa puhelimesi tallentaa salasanan. Pääset sisään nopeammin, avaamatta itse internetselainta. Petmeddata aukeaa, kun olet koskettanut ikonia.

Oma eläinlääkärini ei ole mukana Petmeddatassa, miksi?

Kenenkään ei ole pakko olla mukana. Jos oma eläinlääkäriasemasi ei ole mukana, kysy asiasta.

Jos he haluavat liittyä, pyydä heitä ottamaan yhteyttä Nordhealth Finland Oy:n yhteyshenkilöön, Taru Lintuseen, taru.lintunen@nordhealth.com

Voiko Petmeddatan kautta jutella eläinlääkärille?

Omistaja ei saa yhteyttä eläinlääkäriin tätä kautta. Petmeddata ei ole etäeläinlääkäripalvelu.

Petmeddatan ansiosta omistaja voi ladata merkintöjä ja tiedostoja profiiliin, ja eläinlääkäri katsoa ne, jos ja kun hänellä on aikaa. Jos jotain hälyttävää tapahtuu, voi omistaja tallentaa merkinnän, kuvan tai videon Petmeddataan ja jättää eläinlääkärille soittopyynnön. Hätätilanteissa tulee ottaa välitön yhteys eläinlääkäriin tai mennä päivystykseen.

Eläin ei ole mikrosirutettu, pääseekö se Petmeddataan?

Mikrosiru vastaa eläimelle sitä, mitä sosiaaliturvatunnus ihmiselle. Se on yksilöllinen tunnus. Suosittelemme, että lemmikit mikrosirutetetaan.

Jos klinikka lähettää ns. klinikkakutsuja, voidaan nämä lähettää eläinlääkärikäynnin päätteeksi klinikan potilastietojärjestelmän potilaskortista, vaikka eläin olisi siruttamaton.

On klinikan vastuulla luottaa siihen, että henkilö, joka saa klinikalta tekstiviestin ja/tai sähköpostin ja siten eläimen hoitohistorian sisältävän kutsulinkin, on klinikalla käyneen lemmikin omistaja.

Jos omistaja itse jakaa eläimen profiilin klinikalle, jossa on aiemmin asioinut, täsmäytyy se klinikan potilaskorttiin mikrosirunumeron avulla.

Jos potilaskortissa ei ole mikrosirua, tai se on eri numerosarja, kuin potilaskortissa, eivät profiilit löydä toisiaan.

Olen jakanut profiilin klinikalle, miksi se ei näy potilaskortissa?

Eläinklinikan potilaskortti ja Petmeddata profiili eivät ole yhdistyneet. Tarkistakaa mikrosiru. Se on ensimmäinen kohta, missä tulee kirjoitusvirhe. Kun nämä tiedot ovat samat, tulee omistajan jakaa lemmikin profiili uudestaan klinikalle. Vaihtoehtoisesti klinikka voi lähettää klinikkakutsun omistajalle.

En ole saanut viimeisintä eläinlääkärikäyntiä, mikä mättää?

Jos lemmikin potilaskortti ja Petmeddata-profiili on yhdistetty (potilastietojärjestelmässä Petmeddatan logo, eli tassu on vihreä), mutta eläin ei ole uloskirjauksen ja kotiutuksen jälkeen tunnin sisällä saanut käyntihistoriaansa, on voinut sattua tilapäinen tekninen häiriö.

Klinikan henkilökunnan tulee mennä potilaskorttiin -> käyntihistoria -> painaa Käyntihistorian yläosassa olevaa valkoista Petmeddata-nappia. Asian pitäisi olla korjattu.

Saan eri eläinlääkäriasemilta eri määrän tietoa, miksi?

Jokainen eläinlääkäriasema tai yrittäjä päättää itse, mitä tietoja asettaa omistajan ja sen jälkeen hänen luottamien tahojen nähtäväksi.

GDPRn eli EUn tietosuoja-asetuksen mukana eläimen omistajalla on oikeus kaikkiin eläimensä tietoihin. Asetus ei kuitenkaan määrittele, missä muodossa tiedot tulee antaa. Petmeddatan eli sähköisen muodon käyttäminen on siis vapaaehtoista. Eläinklinikat määrittelevät itse, mitä tietoa haluavat Petmeddataan annettavan.

Suosittelemme, että Petmeddataan siirtyvät kotiutusohjeet, laboratorioarvot, sekä lääkitystiedot.

Miten voit saada lemmikkisi hoitohistorian Petmeddataan?

Vaihtoehto 1.

Pyydä eläinlääkärikäynnin yhteydessä, että klinikka lähettää sinulle klinikkakutsun. Seuraa tekstiviestin tai sähköpostin ohjeita. Kutsua ei voi lähettää esimerkiksi ruokaostoksen päätteeksi, vaan eläimen pitää olla asioinut klinikalla toimenpiteessä.

Vaihtoehto 2.

Eläinlääkärikäynnin päätteeksi kotiutusohjeeseen tulostuu ohje, sekä eläin- ja klinikkakohtainen QR-koodi. Luettuasi koodin saat siltä eläinlääkäriasemalta sen potilaskortin eläimen hoitohistorian.

Vaihtoehto 3.

Voit jakaa eläimesi profiilin eläinlääkäriasemalle ennen kuin asioit siellä.

Eläimen omistaja päättää, kenelle jakaa eläimen profiilin luku- ja kirjoitusoikeudella. Kotisivuiltamme www.petmeddata.com näet, millä eläinlääkäriasemilla on suora integraatio Petmeddataan, eli missä on helppoa asioida. Samat eläinklinikat päivittyvät sovelluksen sisäiseen klinikkalistaan.

Lemmikin profiilin kohdalla oikealla alhaalla on +-näppäin, mistä voit valita ”Jaa terveystietoja”.

Hae klinikoita, missä olet asioinut tai minne olet menossa. Jaa lemmikin profiili eläinlääkäriasemalle. Käy lemmikkisi kanssa eläinlääkäriasemalla.

Tämä ei vaadi eläinlääkärikäyntiä. Voit käyttää tilaisuuden hyväksi ja vaikka punnita lemmikin, ostaa ruuan tai tarvikkeen, tai käydä muuten vaan eläinlääkärissä syöttämässä lemmikille pari namia, ilman että aina tehdään jotain ikävää.

Klinikan henkilökunta tarkistaa eläimen mikrosirun ja aktivoi tiedonsiirron. Tunnin sisällä tästä sinulla on tältä klinikalta lemmikkisi hoitohistorian tärkeimmät osa-alueet lemmikin omassa Petmeddata-profiilissa.

Omistajan vaihdos

Kun lemmikki vaihtaa omistajaa, voi vanha omistaja siirtää lemmikin profiilin uudelle omistajalle. Eläimen profiili -> Yleiset tiedot -> Vaihda omistajaa. Uuden omistajan tulee olla rekisteröitynyt Petmeddataan. Siirto tapahtuu uuden omistajan QR-koodin tai henkilökohtaisen IDn avulla.

Eläimen profiilin poistaminen

 Voit poista eläimesi profiilin. Tämä tapahtuu eläimen profiilin yleisistä tiedoista. Jaetut tiedot poistuvat samalla yksityiskäyttäjiltä, mutta eivät klinikoiden potilastietojärjestelmistä tai tutkijoilta.

Miten voin jakaa profiilin yksityishenkilölle?

Eläimen omistaja päättää, kenelle jakaa eläimen profiilin luku- ja kirjoitusoikeudella. Profiilin voi jakaa muille Petmeddatan käyttäjiksi rekisteröityneille, esim. kaverille, äidille, koirahotellille, fysioterapeutille jne. Jaettua profiilia ei voi jakaa eteenpäin. Kun henkilö on rekisteröitynyt Petmeddatan käyttäjäksi, löytyvät hänen QR-koodinsa ja käyttäjätunnuksensa vasemmalta ylhäältä Menu -> Käyttäjätili. Lemmikin profiilin kohdalla oikealla alhaalla on +-näppäin, mistä voit valita kohdan ”Jaa terveystietoja”. Sen alla ovat vaihtoehdot

 • lue vastaanottajan QR-koodi
 • kirjoita vastaanottajan käyttäjätunnus

Jos henkilö, jolle jaat lemmikkisi profiilin, on vieressäsi:

 1. Mene lemmikin profiiliin ja paina +-näppäintä
 2. Jaa terveystietoja
 3. Lue vastaanottajan QR-koodi. Kamera avautuu ja lukeminen tapahtuu automaattisesti.
 4. Salli tiedonsiirto

Jos henkilö, jolle jaat lemmikkisi profiilin, ei ole vieressäsi:

 1. Pyydä toista osapuolta kopioimaan oma käyttäjätunnuksensa (pitkä numero- ja kirjainyhdistelmä, jonka hän löytää omasta käyttäjätilistään) ja lähettämään se sinulle
 2. Kopioi saamasi tunnus
 3. Mene lemmikin profiiliin ja paina +-näppäintä
 4. Jaa terveystietoja
 5. Kirjoita vastaanottajan käyttäjätunnus
 6. Salli tiedonsiirto

Mitä tutkimuskäyttö tarkoittaa?

Tutkimusorganisaatiot saavat rajoitetusti ja kontrolloidusti seuloa anonyymia terveysdataa. He eivät näe tietoja eläinlääkäristä. He eivät näe tietoja eläimen omistajasta. He eivät näe eläimen nimeä, mikrosirunumeroa, rekisterinumeroa, tai muuta yksilöivää informaatiota. He näkevät esim. rodun, iän ja sairaushistorian sekä käytetyt lääkkeet. Tutkijat voivat Petmeddatan pohjalta parantaa eläinten eliniän odotetta sekä elämänlaatua. On helppoa olla hyvä ihminen ja tukea tiedettä!